Dżem to słodka rozkosz w jesienne i zimowe popołudnia. Pasuje na śniadanie i kolację. Do naleśników i wyjadania łyżeczką. Dzisiaj prezentujemy przepis nieco inny. Prawdopodobnie jeszcze tego nie próbowaliście. Oto czekowiśnia. Owocowo - czekoladowa słodycz. Bo kto powiedział, że nie można połączyć czegoś zdrowego i .......Zapraszamy do wykonania.
składniki:
- 1 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych (mogą być mrożone)
- 30 dag cukru lub więcej
- 30 g kakao
- 1 łyżka rumu
przyrządzanie:
- Wiśnie przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Zagotować.
- Gotować na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. Najlepiej gotowanie takie rozłożyć na dwa dni (około 2 godzin dziennie).
- Kiedy konfitura będzie już dość gęsta, kakao rozrobić z rumem w 1/4 szklanki wody. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek, dodać do konfitury i wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Jeszcze gorącą nakładać do suchych i wyparzonych słoików. Można pasteryzować.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA MASŁO ORZECHOWE Z CIASTECZKAMI