
Niezwykle aromatyczna i pełna witamin nalewka z owoców leśnej czeremchy
przepis z kuchni: polskiej
czas: 1 godzina + 3 tygodnie
składniki:
na 3 litrowy słój:
ok. 2 kg owoców czeremchy
1,3 litra spirytusu
1 torebka miętowej herbatki
pól litra przegotowanej wody
przyrządzanie:
Czeremchę przebrać, usunąć ogonki, niepestkować, umyć. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem wymieszanym z wodą, dołożyć miętę i odstawić na tydzień. Następnie zlać do butelek i zakorkować. Owoce zalać ponownie wodą z 0,3 l spirytususu i odstawić na 2 tygodnie, aby otrzymać wersję słabszą. Potem zlać do butelek i również zakorkować. Nalewki gotowe są do spożycia, ale nie zaszkodzi im nieco dojrzewania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













