Bez białego cukru możemy się obyć, ale czy fruktoza jest nam konieczna do prawidłowego funkcjonowania? Czy nie jest szkodliwa dla zdrowia?
- Fruktoza jest naturalnym cukrem owocowym, sprzedawanym pod postacią drobnych kryształków. Ma niski indeks glikemiczny- nie powoduje szybkiego wzrostu, ani spadku poziomu insuliny we krwi. Po wypiciu szklanki herbaty osłodzonej fruktozą poziom glukozy we krwi osiągnie znaczne niższe wartości niż po spożyciu herbaty z taką samą ilością zwykłego cukru. Jak wszystkie cukry- w nadmiarze szkodzi i może być przyczyną otyłości, albo podwyższonego ciśnienia tętniczego. W takim razie czym zastąpić fruktozę? Dla cukrzyków dobrym rozwiązaniem jest ksylitol lub stewia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














