Kasza jaglana powoli wraca do łask. Jednak wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo jest królową polskich kasz! Ma oryginalny smak, świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, słodkimi, mięsnymi. Dobra na śniadania, obiady i kolacje. Przede wszystkim warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?Jakie dokładnie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Ale czy na pewno to kolejne „super food”? Koniecznie dowiedz się o niej czegoś więcej.
Do czego pasuje?
Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna i można ją przemycić praktycznie w każdym daniu. Na śniadanie – można ją po prostu ugotować. W wodzie, mleku lub pół na pół, następnie wymieszać z pokrojonymi lub startymi owocami, cynamonem, suszonymi owocami, bakaliami. Na obiad lub kolację – ugotowaną kaszę można podać z dowolnym gulaszem. Zastąpić nią ziemniaki. Na deser – można z niej zrobić budyń. Gwarantuję, że już nigdy nie kupisz tego w proszku. To bardzo proste. Po ugotowaniu kaszy na mleku, zmiksuj ją dokładnie. Dodając banana, czekolady, wiórków kokosowych lub malin. W zależności jaki smak budyniu chcesz uzyskać. Z kaszy możesz również zrobić mąkę. Wystarczy mielić ją małymi porcjami w młynku do kawy. Następnie dodawaj do naleśników i wszystkich potraw, które wymagają obecności mąki. Zdrowsza alternatywa.
CZYTAJ DALEJ >>>