Kasza jaglana powoli wraca do łask. Jednak wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo jest królową polskich kasz! Ma oryginalny smak, świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, słodkimi, mięsnymi. Dobra na śniadania, obiady i kolacje. Przede wszystkim warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?Jakie dokładnie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Ale czy na pewno to kolejne „super food”? Koniecznie dowiedz się o niej czegoś więcej.
Dla kogo nie?
Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG ok. 70). To tyle co białe bułki, cukier czy ziemniaki. Dlatego każdy kto zwraca uwagę na IG tego co je, nie powinien przesadzać z opieraniem swoich posiłków na kaszach, szczególnie jaglanej, jęczmiennej, kuskus czy np. kukurydzianej.