Tajemniczy składnik benzoesan sodu znajduje się w wielu produktach spożywczych, które używamy każdego dnia. Jednak należy dodać, że jest dostępny w kosmetykach, lekach, a nawet pirotechnice. Zobacz czym jest i jaki ma wpływ na nasz organizm!
Czym jest benzoesan sodu?
Ten składnik chemiczny ma właściwości bakteriostatyczne co w praktyce oznacza tyle, że hamuje rozwój drożdży, pleśni, bakterii masłowych, octowych oraz w mniejszym stopniu mlekowych. Obecność dwutlenku siarki, dwutlenku węgla, soli kuchennej, cukru spożywczego zwiększa jego aktywność. Nadmierne spożycie powadzi do rozdrażnienia, biegunki, wymiotów.
Czy benzoesan sodu występuje w produktach spożywczych?
Oczywiście, że tak, na szeroką skalę. Stosuje się go do konserwacji, między innymi : przetworów owocowych, przetworów warzywnych, różnych sałatek, koncentratu pomidorowego, konserw rybnych, ryb, krewetek gotowanych, napojów gazowanych, margaryny.
Używany jest także jako konserwant: przecierów, dżemów, soków owocowych, sosów, marynat, majonezów, serów oraz jako ekstrakt słodowy w piekarnictwie.