Są kwaśne, orzeźwiające i doskonale sprawdzają się podczas upałów. Czym różni się kefir od maślanki? Nasza odpowiedź!
MAŚLANKA
- Powstaje w procesie wytwarzania masła ze śmietany. Jest niskokaloryczna, zwykle nie ma więcej niż 1% tłuszczu. Zachowuje jednak wszystkie cenne składniki odżywcze mleka. Zarówno maślanka jak i kefir, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych kwasów są lekkostrawne i mogą być spożywane przez dzieci.
- 38 kcal/100 g
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















