Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Czytaj etykiety i kupuj świadomie

Kupując artykuły spożywcze warto sprawdzić datę ważności i skład produktu, a także przyjrzeć się dodatkowym oznaczeniom odnoszącym się do pochodzenia wyrobu. Zwolennicy rodzimych wyrobów powinni szukać produktów z godłem „Doceń polskie”, zaś konsumenci zainteresowani żywnością ekologiczną – „Euro-liścia”. Wnikliwe zapoznanie się z informacjami na temat produktu pozwala nam przekonać się, czy dany wyrób jest właśnie tym, czego potrzebujemy i oczekujemy. Zyskamy pewność dokonania trafnego wyboru i z pełnym przekonaniem będziemy mogli powtórzyć hasło „wiem co jem”. Unijne logo dla miłośników ekologicznych produktów Od 2010 r. obowiązuje nowe, unijne logo ekologiczne. Obecność tego logotypu na produkcie oznacza zgodność danego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego. Jedną z firm, której wyroby uzyskały unijny certyfikat żywności ekologicznej jest Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe TABIT Sp. z o.o. z Otwocka, producent makaronów marki Bartolini. Unijny znak posiadają trzy z nich: Eko Żytni razowy, Eko Orkiszowy oraz Eko Pszenny razowy. Firma oferuje różne rodzaje tych ekologicznych makaronów – świderki, muszle, rurki, pappardelle czy tagliatelle. – Uzyskany w 2009 r. certyfikat jest co roku odnawiany przez jednostkę certyfikującą AgroBioTest – mówi Paweł Wojnicz z P.P.H. TABIT. Co musi zrobić firma, aby uzyskać unijne godło? – Zakład musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi, zarówno pod względem higieny, jak i bezpieczeństwa produkcji, ponadto musi być w nim wdrożony system HACCP. Dodatkowym atutem jest posiadanie wdrożonego systemu jakości ISO. Nasza firma spełniała te wymogi i mogła przystąpić do audytu – wyjaśnia P. Wojnicz. Jednostka udzielająca certyfikatu bada cały zakład pod względem przestrzegania norm higieniczno-sanitarnych, kontrolowany jest także sam proces produkcji, etykietowanie i przepływ dokumentów. Oprócz tego, w ciągu roku przeprowadza się kontrolę, aby sprawdzić czy firma zachowuje standardy produkcji. Sednem audytu jest jednak sprawdzenie, czy wyrób składa się wyłącznie z ekologicznych składników.- Każdy surowiec używany do produkcji makaronu ekologicznego musi posiadać certyfikat surowca ekologicznego i świadectwo pochodzenia. Cały proces produkcji musi być stale monitorowany. Jeśli, jak w naszym przypadku, maszyny są również używane do produkcji wyrobów konwencjonalnych, muszą być one myte i dezynfekowane przed i po produkcji wyrobów z ekologicznym certyfikatem. Całość procesu jest zapisywana w dokumentacji HACCP – podsumowuje P. Wojnicz. Patriotyzm konsumencki zawsze w modzie Konsumenci, którzy chcą mieć pewność, że kupują rodzime wyroby naprawdę dobrej jakości, powinni z kolei szukać produktów oznaczonych logotypem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Proces przyznawania certyfikatów składa się z dwóch części. – Celem pierwszej jest sprawdzenie, czy wyrób jest związany z naszym krajem. Godło programu mogą otrzymać wyłącznie produkty posiadające „polski akcent”; wyprodukowane wg tradycyjnej receptury lub bazujące na polskich składnikach – wyjaśnia Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”. Drugim etapem jest audyt przeprowadzany przez piątkę ekspertów zawodowo zajmujących się technologią żywienia i żywnością. – Członkowie Loży Ekspertów, niezależnie od siebie i bez konsultacji, oceniają wszystkie wyroby i przyznają im noty. Ocenie podlegają smak i wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny. Artykuły spożywcze, które zdobędą najwyższe noty, otrzymują certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby, którym Loża przyzna maksymalną liczbę punktów, zdobywają dodatkowo miano TOP PRODUKT – dodaje M. Bielski. Posiadaniem certyfikatu „Doceń polskie” może poszczycić się blisko 400 różnorodnych produktów. Wśród nich jest ekologiczny makaron Bartolini Eko Żytni razowy, który zdobył dodatkowo miano TOP PRODUKT. Makaron firmy TABIT to pierwszy certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, który wziął udział w programie „Doceń polskie”. Logotyp programu „Doceń polskie” nawiązuje do konturów Polski, dzięki czemu na sklepowych półkach łatwo odnaleźć produkty z tym znakiem. „Euro-liść” także jest charakterystyczny, na zielonym tle widnieje liść utworzony z białych gwiazdek. * * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.