Czerwona, żółta, zielona do wyboru do koloru. Na każdą paprykę mamy doskonały przepis. I są to przepisy idealne na lato. Warto więc sprawdzić jakie są łatwe i szybkie sposoby na przygotowanie papryki.
- Sałatka z papryką
Na patelni smażymy paprykę pokrojoną w paseczki, pomidory i cukinię. Wszystko razem wrzucamy do miski. Dodajemy umytą rukolę i sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i gotowe.
- Ciecierzyca z papryką
Gotujemy ciecierzyce przez około godzinę w posolonej wodzie. W tym czasie możemy podsmażać paprykę na patelni. Do smaku możemy dodać świeżą bazylie. Po ugotowaniu ciecierzycy wrzucamy ją do miski i zaczynamy blendować. Stopniowo dodajemy podduszoną paprykę i dalej blendujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Jest to przepis na oryginalną wersję humus. Taka pasta doskonale sprawdzi się na kanapki, do krakersów i innych przekąsek. Możemy przechowywać ja w lodówce nawet przez trzy tygodnie. Należy jednak pamiętać, by zamykać ją w szczelnym pudełku, by nie przeszła zapachami lodówki.