Bardzo delikatna w smaku zupa z ciecierzycy.
składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr wywaru z warzyw
- 1/2 szklanki mleka
- śmietana do zupy
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
przyrządzanie:
- Masło i oliwę roztopić na patelni. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund.
- Ziemniaki ugotować w osobnym naczyniu.
- Bulion podgrzać, dodać ziemniaki i zawartość patelni.
- Dodać ugotowaną ciecierzycę.
- Gotować przez około 10 minut. Dodać przyprawy.
- Dokładnie zmiksować na gładki krem w stojącym blenderze, dodać mleko i kremówkę.