Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto pomarańczowe.
składniki:
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 40g oleju
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
przyrządzanie:
Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie filetujemy obie pomarańcze i je blendujemy . Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe