Lekko ostra zupa z czerwonej soczewicy i pomidora. Na wywarze z warzyw oraz z dodatkiem bazylii i grzankami.
składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do podsmażenia pomidorów
- 1 litr bulionu z warzyw
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- papryczka ostra w proszku
- bazylia
- grzanki
przyrządzanie:
- Bulion podgrzewam.
- W tym czasie gotuję soczewicę wg. instrukcji na opakowaniu.
- Pomidory sparzam i obieram ze skórki. Usuwam gniazda i pestki. Kroję.
- Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję posiekany czosnek, chwilę smażę. Dodaję pomidora, smażę. Dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego, suszone oregano, sól, pieprz. Całość smażę około 8 minut.
- Ciecierzycę wrzucam do gotującego się bulionu, dodaję zawartość patelni oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Gotuję na malutkim ogniu 5 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem oraz ostrą papryczką w proszku. Całość blenduję.
- Podaję z grzankami i świeżą bazylią.