składniki:
- pęczek białych szparagów
- 500 ml bulionu z warzyw
- 150 ml śmietany
- łyżka masła
- 2 żółtka
- cebula
- sok z cytryny
- 2 ziemniaki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Szparagom obierz.
Zeszklij cebulę, ziemniaki, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut.
Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami.
Zagotuj. Przypraw.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














