Efektowny deser choinkowy w pucharkach. Czekolada, pistacja i mascarpone. Świąteczny deser bez pieczenia gotowy w 15 minut.
Deser choinkowy – szybki deser świąteczny bez pieczenia
Czas przygotowania
15 minut + opcjonalne chłodzenie
Składniki (4–6 porcji)
-
250 g serka mascarpone
-
200 ml śmietanki 30–36%
-
2–3 łyżki cukru pudru
-
100 g kremu pistacjowego
-
80–100 g gorzkiej czekolady
-
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
herbatniki lub biszkopty (opcjonalnie – baza)
-
posiekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie – krok po kroku
-
Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
-
Dodaj mascarpone i wanilię – krótko zmiksuj.
-
Podziel krem na 2 części:
-
do jednej dodaj krem pistacjowy
-
do drugiej rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę
-
-
W pucharkach układaj warstwy:
herbatniki → krem czekoladowy → krem pistacjowy -
Posyp pistacjami, udekoruj startą czekoladą.
Wysoki pucharek + zielony krem = efekt choinki 🎄
Wskazówki, które podnoszą „WOW efekt”
-
użyj szklanych kieliszków lub wysokich pucharków
-
dodaj jadalne złoto lub cukrową gwiazdkę
-
schłodź 20–30 min – kremy będą jeszcze bardziej stabilne
Dlaczego ten deser jest idealny na święta?
-
pasuje na Wigilię i Boże Narodzenie
-
wygląda luksusowo, a jest bardzo prosty
-
idealny dla gości (porcjowany)
-
dzieci i dorośli go uwielbiają
















