Ciekawy deser warty wypróbowania.

składniki:
- 2 pomarańcze
- 15 dag suszonych śliwek
- żółtko
- szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag żurawiny
przyrządzanie:
- Śliwki przepłucz, zalej letnią wodą i odstaw na kilka godzin. Odciśnij i pokrój w paski.
- Pomarańcze umyj, obierz, pokrój w kawałki.
- Żółtko i cukier utrzyj do białości.
- Zagotuj mleko. Gorące wlewaj cienkim strumieniem do żółtka, cały czas mieszając.
- Wsyp cukier waniliowy i mieszając, podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć.
- Śliwki i pomarańcze wymieszaj, rozłóż do szklanek i zalej ostudzonym sosem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














