Szybki deser z wykorzystaniem sezonowych truskawek. Zrobicie go w zaledwie kilkanaście minut.
składniki:
- 3 żółtka jaj, rozmiar L
- 20 g cukru
- 20 g wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g białej czekolady
- 400 g śmietanki 30%
- 100 g truskawek, umytych
przyrządzanie:
Zagotowujemy cukier z wodą. Ubijamy żółtka, zalewamy je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Czekoladę rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Za pomocą worka cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką. Chłodzimy w lodówce kolejne 40 minut. Truskawki kroimy w kostkę i wykładamy na stężały mus.
ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem