W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Co najczęściej serwujemy naszym gościom w tym czasie? Smakowity żurek z kiełbasą, jaja z majonezem, pasztety i lukrowane baby – oto kwintesencja świątecznego menu. Kilka drobnych zmian w wielkanocnym jadłospisie sprawi, że święta nie zostawią przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie. Oto przepis na dietetyczną babkę!

składniki:
- ½ kostki masła
- 200 g brzoskwiń z puszki (np. marki Sandra)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 duże jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i dodajemy jajka. Całość miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Po upieczeniu babę dekorujemy lukrem i owocami.