Szarlotka jaglana to znakomita alternatywa dla osób, które są na diecie i dbają o linie. Deser bez mąki i jajek to łatwy jest łatwy do przygotowania, pyszny i niskokaloryczny. Sprawdź jak go zrobić.
składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki mleka,
- 1,5 kg słodkich jabłek,
- pół szklanki cukru białego,
- cynamon,
- łyżeczka cukru brązowego
przyrządzanie:
Wrzucamy kaszę jaglaną na sitko i przelewamy ją gorącą wodą. Potem, w garnku gotujemy mleko. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy kaszę. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
W międzyczasie ucieramy na tarce jabłka. Dodajemy do nich cynamon i biały cukier.
Formę do ciasta smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Wykładamy ok 2/3 ugotowanej kaszy. Na taką warstwę, układamy jabłka i przykrywamy je pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem. Możemy dodać także orzechy, żurawinę czy migdały do ozdoby.
Tak przygotowane ciasto zapiekamy na złoty kolor przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
ZOBACZ TEŻ: DOMOWY KOMPOT