Odchudzające właściwości grejpfrutów znane są od wieków. Dlaczego więc nie wykorzystać ich do zrobienia fit ciasta? Ten domowy wypiek jest nie tylko niesamowicie smakowity, ale nie sprawi też, że przytyjecie!
składniki:
- 2 grejpfruty
- 200-225g cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- polewa: 2/3 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżeczki soku grejpfrutowego
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę lub formę do ciasta z kominem wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką.
Do dużej miski zetrzyj skórkę z 2 grejpfrutów, dodaj cukier, całość dokładnie rozetrzyj rękoma, tak by aromat ze skórki grejpfrutowej dobrze przeniknął do cukru. Z jednego grejpfruta wyciśnij sok, 40ml soku wlej do cukru, następnie dodaj jogurt, jajka i oliwę z oliwek.
Obie mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Miksując ciasto stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz płynną masę. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-55 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po czym czasie wyciągnij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Polewę przygotuj z 3-4 łyżeczek pozostałego, lekko podgrzanego soku z grejpfruta oraz z cukru pudru. Rozprowadź na cieście, odstaw do stężenia, po czym pokrój na kawałki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem