Dietetyczne pączki z mąki pełnoziarnistej pieczone w piekarniku.
składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka maki pszennej
- pół szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
- opakowanie drożdży instant
- nadzienie- dowolna marmolada lub dżem
przyrządzanie:
- Mleko lekko podgrzej.
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Rozbełtaj jajko i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
- Stopniowo dolewaj mleko ciągle mieszając.
- Następnie ugnieć ciasto i wyrób je na gładka masę.
- miskę w której jest ciasto przykryj ścierka i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie podziel ciasto na 6 części, każdą część rozwałkuj na grubsze placki a na środek nałóż nadzienie.
- Sklej i uformuj kulkę.
- Gotowe kuleczki przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni i piecz pączki około 16 minut.