Dietetyczne pączki z mąki pełnoziarnistej pieczone w piekarniku.

składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka maki pszennej
- pół szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
- opakowanie drożdży instant
- nadzienie- dowolna marmolada lub dżem
przyrządzanie:
- Mleko lekko podgrzej.
- Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Rozbełtaj jajko i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
- Stopniowo dolewaj mleko ciągle mieszając.
- Następnie ugnieć ciasto i wyrób je na gładka masę.
- miskę w której jest ciasto przykryj ścierka i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie podziel ciasto na 6 części, każdą część rozwałkuj na grubsze placki a na środek nałóż nadzienie.
- Sklej i uformuj kulkę.
- Gotowe kuleczki przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni i piecz pączki około 16 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














