Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Historia wina sięga 3000 lat przed narodzinami Chrystusa i – co może zaskoczyć – nie wiąże się ona z obszarami obejmującymi dzisiejszą Francję. Pierwsze wzmianki dotyczące tego szlachetnego trunku pochodzą z Chin i Środkowego Wschodu.
Można odnieść wrażenie, że dzieje ludzkości oplatają się wokół krzewów winorośli, zatem trudno się dziwić, iż napój ten otoczony jest wyjątkową estymą. Podawanie wina stanowi od zawsze rytuał, zwłaszcza w doborze trunków do potraw. Sprawdź, do jakich dań pasuje czerwone wino?

Z artykułu dowiesz się między innymi:

  • Skąd pochodzi wino?
  • Jakie walory ma czerwone wino wytrawne?
  • Jak dobrać wino do potrawy?

Jakie jest naprawdę czerwone wino wytrawne?

Przede wszystkim jest zdrowe. Wino wytrawne czerwone zawiera w swoim składzie witaminy i cenne minerały, pośród których wypada wymienić:

  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez.

Niski poziom cukru sprawia, że wino wytrawne jest jednym z najmniej kalorycznych trunków. Dość powiedzieć, że w kieliszku wina wytrawnego czerwonego znajduje się zaledwie około 82 kcal. Ta sama ilość wina białego dostarcza tylko 79 kcal.

Wino poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, nerek oraz wspomaga procesy trawienne. Dodatkowo napój ten wykazuje właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe.

Jednak tym, co najważniejsze dla koneserów jest to, że wino poprawia, a nawet podkreśla smak wykwintnych dań, stanowiąc klamrę spinającą trud największych mistrzów kulinarnych.

Jak dobrać wino do posiłku?

Z pewnością, nie może być to wybór przypadkowy. Kwestii doboru wina warto poświęcić odrobinę czasu, przeglądając propozycje uznanego na tym rynku dostawcy. Dodajmy, że wiedza zdobyta w ten pozostanie z nami na zawsze, co pozwoli w przyszłości zabłysnąć towarzysko i kulturalnie.

Przeglądając wina Bachus, można też uzmysłowić sobie różnorodność pochodzenia win pod kątem geograficznym i cywilizacyjnym. Wspaniałe wina przestały być domeną Francuzów czy Hiszpanów. Okazuje się, że równie wyśmienite trunki powstają w Argentynie, Portugalii, Czechach, a nawet w dalekiej Australii!

Jak łączyć czerwone wino wytrawne wino z potrawą?

Wyjaśnijmy na początek, że wina czerwone występują także w innych wariantach smakowych. Zatem gwoli ścisłości przedstawimy zestaw dotyczący win czerwonych oraz potraw, pod kątem wszystkich dostępnych wersji.

Łączenia dań z winami czerwonymi:

  • Wino wytrawne – pieczona dziczyzna, kaczka, gęś oraz wędliny;
  • Wino półwytrawne – mięso czerwone i grillowane, wieprzowina i wołowina;
  • Wino półsłodkie – z ciastami, lodami, a także serami;
  • Wino słodkie – pasuje do każdego rodzaju deseru.

Mimo utartych kanonów warto eksperymentować. Początki mogą być nieco kłopotliwe, jednak poznanie win pochodzących z różnych zakątków planety nie tylko wzbogaca nas kulturalnie, sprawia też, że stajemy się koneserami, znawcami win w sensie globalnym, a to już coś, w naszym zabieganym i ubogim w treści świecie.