Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dom chlebem pachnący

Chleb to nasz podstawowy produkt spożywczy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety. Jest obecny niemal w każdym domu. Używamy go  do kanapek, przystawek, czy jako dodatek do zupy. Może być zwykły biały, razowy, orkiszowy lub nawet kukurydziany. Znaczenie chleba w naszej kulturze ma również wymiar symboliczny. Zauważmy jak wiele rodzimych tradycji związanych jest właśnie z pieczywem. Wystarczy wspomnieć o powitaniu chlebem pary młodej przez rodziców tuż przed weselem czy dzieleniu się nim podczas śniadania wielkanocnego. Chleb od wieków kojarzony jest z ogniskiem domowym, szczęściem i radością.

 

12299257_435654299962483_5195119743876078377_n 

Nowy wymiar tradycji

Niegdyś wypiek chleba był jednym z ważniejszych momentów dla rodziny. Wypiekano go w dużym kamiennym piecu opalanym drewnem. Dziś taki piec znaleźć możemy wyłącznie w skansenach i muzeach jako atrakcję turystyczną. Jednak mimo nieodwracalnych zmian, umiłowanie do tradycji, a także chęć powrotu do korzeni, widać w wielu domach. Trend na zdrową żywność staje się aktualnie coraz silniejszy, coraz częściej też zamiast korzystać z gotowych produktów, staramy się przyrządzać je sami. Dotyczy to także wypieku chleba. Wystarczy w wyszukiwarkę internetową wpisać hasło domowy chleb, od razu wyświetla się niezliczona liczba przepisów. Niestety wiele osób czytając sposób wykonania, szybko się zniechęca i boi się podjąć to wyzwanie. Nic dziwnego, przygotowanie zakwasu, zagniatanie, wyrastanie itd., brzmi dość skomplikowanie, przez co pomimo apetytu i chęci na domowy chleb szybko rezygnujemy z jego wypieku. Zupełnie niepotrzebnie! Przyrządzenie smacznego bochenka wcale nie musi być trudne ani pracochłonne! Wychodząc naprzeciw aktualnym zapotrzebowaniom rynku Firma Melvit wprowadziła nowość – Chleb bez mąki! Dzięki gotowej mieszance ziaren teraz z łatwością upieczesz zdrowy i pyszny chleb we własnej kuchni. Produkt ten nie zawiera mąki – jest więc skierowany głównie do osób będących na diecie oraz dbających o swoją sylwetkę. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie: Mieszanki do chleba Melvit, jaj, maślanki oraz szczyptę soli.

chleb-bez-maki-600g-visual

Produkt Melvit przygotowany jest z nieprzetworzonych ziaren zbóż, bogatych w cenne wartości odżywcze. Chleb jest pożywny, lekki i nie obciąża układu trawiennego. Dodatkowo  w szybki i prosty sposób możesz delektować się własnoręcznie upieczonym, pachnącym, domowym pieczywem!

Skład:

płatki owsiane, otręby owsiane, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.

Sposób przygotowania:
Jaja i maślankę dokładnie wymieszaj, dodaj soli do smaku, całość połącz z mieszanką Chleba bez mąki. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C . Piecz chleb ok. godziny.

Czarnuszka – obniża poziom cukru, działa przeciwbakteryjnie i rozkurczająco

Siemię lniane – obniża poziom cholesterolu, źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3

Pestki dyni – źródło magnezu, cynku, witaminy B3

Pestki słonecznika – źródło witamin E, B, A i D.

Orkisz – jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera dobrze przyswajalne białko roślinne a także cynk, miedź, selen oraz witaminy z grupy A i E

Sugerowana cena: ok. 8 zł.

Masa netto: 600 g