Domek z piernika produkcji własnoręcznej to hit świąteczny.
składniki:
DOMEK Z PIERNIKA
- miód – 250 g
- smalec lub masło – 60 g
- cukier puder – 30 g
- cukier – 30 g
- jajko – 2 szt.
- przyprawa do piernika – 3 łyżeczki
- mączka kukurydziana – 85 g
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
SZPRYC GLAZURA
- białka jaj – 2 szt.
- cukier puder – 300 g
- cytryna – 0,5 szt.
przyrządzanie:
Do rondelka wsypujemy cukier puder i dodajemy masło. Gdy masło się roztopi, wlewamy miód. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mieszankę miodu, masła, cukru i od razu wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, nadając mu kształt gładkiej kuli. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około godzinę.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Oddzielamy białko od żółtka, białkiem smarujemy elementy domku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20-30 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.
Do miski dodajemy dwa białka i łyżkę cukru pudru. Ubijając, dodajemy kolejną łyżkę cukru pudru. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i chwilę ubijamy do połączenia składników. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy, aż się rozpuści. Upieczone elementy możemy przyciąć, żeby lepiej do siebie pasowały. Elementy sklejamy ze sobą za pomocą powstałego karmelu. Dekorujemy szpryc glazurą.