Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Domowa bagietka pełnoziarnista

Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywko ze świeżym masełkiem? Chyba nie! Sprawdźcie prosty przepis na bagietkę pełnoziarnistą!

bread-523098_1280

składniki:

  • 320 g wody
  • 1 łyżka miodu
  • 7 g suchych drożdży
  • 140 g mąki żytniej typ 2000
  • 70 g pszennej pełnoziarnistej
  • 240 g mąki pszennej typ 650
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie:

  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie łyżką po czym wyrabiamy ręcznie ciasto. Można użyć też robota kuchennego (mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach).
  • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski (którą należy natrzeć oliwą) i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki (podsypując stolnicę solidnie mąką).
  • Bagietki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut żeby podrosły. Na cieście nacinamy paseczki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
  • Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
  • Bagietki pieczemy przez około 15-20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

Zobacz też przepis na: Krążki cebulowe