Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Pyszne, świeżutkie, mięciutkie i świeże domowe dróżdżówki z jagodami i serem.

składniki:

  • Bułeczki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (130 g)
  • 25 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • Twaróg:
  • 400 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ok. 400 g jagód
  • cukier puder

przyrządzanie:

    • Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
      Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki – im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki.
      Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).
    • Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować – będzie gładszy i delikatniejszy).
      Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części.
    • Każdą porcje lekko rozwałkowujemy iformujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami. Następnie delikatnie wbijamy jagody do masy serowej.
    • Drożdżówki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy na ok. 20 minut do lekkiego napuszenia.
      Drożdżóweczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut do zrumienienia.
      Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier.
    • Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta – odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch drożdżówek z jagodami i białym serem.