Pyszne, świeżutkie, mięciutkie i świeże domowe dróżdżówki z jagodami i serem.
składniki:
- Bułeczki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru (130 g)
- 25 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- Twaróg:
- 400 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- ok. 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- ok. 400 g jagód
- cukier puder
przyrządzanie:
-
- Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki – im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki.
Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). - Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować – będzie gładszy i delikatniejszy).
Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. - Każdą porcje lekko rozwałkowujemy iformujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami. Następnie delikatnie wbijamy jagody do masy serowej.
- Drożdżówki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy na ok. 20 minut do lekkiego napuszenia.
Drożdżóweczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut do zrumienienia.
Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. - Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta – odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch drożdżówek z jagodami i białym serem.
- Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.