Co prawda nikt z nas nie myśli jeszcze o zimie, to jednak warto właśnie teraz wykorzystać świeże dary lata i przygotować pyszne konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory na zimniejsze miesiące. Oto jeden z naszych przepisów - konfitura z moreli.

składniki:
- 1 i 1/2 kg moreli
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- laska wanilii
przyrządzanie:
Z owoców usuwamy pestki, wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy sok z cytryny.
Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do garnka. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy cukier się rozpuści, odstawiamy na bok garnek na 2 godziny.
Następnie ponownie smażymy przez 10 minut, często mieszając. Gotową konfiturę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Odwracamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.