Lubicie kuchnię hiszpańską? My bardzo! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z wami łatwym przepisem na tradycyjną paellę. Wersja z krewetkami.
składniki:
- 300 g ryżu
- ok. 1 l bulionu
- szczyptę szafranu
- 1/2 łyżeczki chili
- 250 g krewetek
- 1 czerwoną paprykę
- 1 dużą marchew
- 1 dużą cebulę
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- olej
przyrządzanie:
Krewetki rozmrażamy i myjemy,
Cebulę i marchewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na dużej patelni ok. 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, posypujemy chili, smażymy, gdy się zeszkli podlewamy bulionem z dodatkiem szafranu. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie ciecz i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością bulionu, jeśli będzie go za dużo nadmiar odparowujemy. Krewetki przygotowujemy na oddzielnej patelni. Smażymy na maśle ok 3 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy krewetki będą gotowe dodajemy je wraz z powstałym sosem do ryżu. Do całości wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Całość smażymy jeszcze 5-10 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy