Niezwykle włoska. Zaskakuje prostotą i jest idealna alternatywą dla pizz z pomidorowym sosem. Gotowi, by spróbować prawdziwie włoską pizzę bianca?
składniki:
500 g mąki,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
20 g świeżych drożdży,
ok. 200-300 ml wody,
40 ml oliwy z oliwek,
gorgonzola,
mozarella,
parmezan,
świeża bazylia,
parmezan
przyrządzanie:
1.Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto.
2. Formujemy z niego kulę, smarujemy oliwą, przekładamy do miski i przykrywamy folią – odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Z kuli tworzymy spód do pizzy.
4. Na wierzch sypiemy sól gruboziarnistą, układamy sery i sypiemy przyprawami.
5. Pieczemy ok 30 minut w temp. 250 stopni.