Pizza jest ogromnym polem do popisu nie tylko dla pizzerman’ów, ale i dla każdego z nas. Dzisiaj proponujemy przepis na pizzę pieczoną na kamieniu.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g kg mąki żytniej
- 30g drożdży
- 250ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
przyrządzanie:
- Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Po rozpuszczeniu odstawiamy na około 10 minut. Następnie łączymy mąkę i sól. Dodajemy oliwę oraz drożdże z cukrem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Posypujemy blat mąką, a następnie formujemy na nim kulę i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez około 10 minut, do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 porcji. Z kulek formujemy wałkiem okrągły placek i umieszczamy na nim dowolnie wybrane składniki. Niewykorzystane ciasto spokojnie możemy zamrozić.
- Pizzę pieczemy przez około 5-7 minut, w zależności od pożądanej chrupkości. Należy obserwować na ile pizza jest już przypieczona.