Domowa pomidorówka to dla wielu z nas smak z dzieciństwa. Jak wiadomo najlepsze zupy gotowały nasze babcie, a my teraz staramy się odtwarzać ich przepisy. Spróbujcie naszego przepisu na zupę pomidorową, mimo, że jest odrobinę czasochłonny to uwierzcie – warto!
składniki:
- Porcja rosołowa lub dwa korpusy
- Włoszczyzna (seler, 2 pory, 2 pietruszki, 3 marchewki, cebula)
- Sól i pieprz do smaku
- Liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 500g. przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu (tylko jeśli lubicie bardziej pomidorowe smaki)
- Natka pietruszki/bazylia
przyrządzanie:
- Zaczynamy od sporządzenia bazy – rosołu. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby było nią ledwo przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, gdy na wierzchu pojawią się tak zwane “szumowiny”, należy je dokładnie pozbierać łyżką i wyrzucić. Rosół powinien w międzyczasie wolno pyrkać na gazie.
- Gdy szumowiny się nie pojawiają dodajemy obrane i umyte warzywa, solimy i pieprzymy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
- Powoli dodajemy przecier pomidorowy, najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy zupa nie jest już zbyt kwaśna.
- Jeśli wolicie bardziej intensywne w smaku zupy, można dodać jeszcze łyżkę koncentratu.
- Podawać z natką pietruszki/bazylią, według preferencji można dodać ryż lub makaron, śmietankę do zup lub mleko.