Bardzo prosta w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczna szynka do kanapek z waszego piekarnika!
składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki soku z cytryny
- pół szklanki wytrawnego wina
- około 2 kg dowolnego mięsa bez kości (idealna będzie wieprzowina, karkówka, cielęcinka)
- 8 ząbek czosnku
- 4 łyżki miodu
- dowolne przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek
przyrządzanie:
- Mięso obkrój z tłuszczu
- Dokładnie wymyj, osusz bawełnianą ściereczką
- Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryny, czosnek pokrój na małe kawałki
- Wszystkie podane w przepisie przyprawy połącz z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz winem
- Wymieszaj intensywnie, aby składniki się pięknie połączyły
- Dokładnie wcieramy składniki marynaty w mięso.
- Przykrywamy mięso folią aluminiowa i odkładamy w ciemne, zimne miejsce na całą noc
- Zamarynowaną porcją mięska przekładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą.
- Podlewamy szklanką wody.
- Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 170 stopni
- Pieczemy pod przykryciem około 2 h