Pyszne, ciepłe i mięciutkie bułeczki z cynamonem - przepis prosto ze Stanów Zjednoczonych. Idealne do kakao, kawy czy ciepłego mleka.
składniki:
Ciasto:
– 250 ml/ 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 80 g/6 łyżek cukru
– 125 g roztopionego masła
– szczypta soli
– 640 g/4 szklanki mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży
Nadzienie:
– 2 łyżki masła
– 1,5 łyżki cynamonu
– 6 łyżek cukru
Lukier:
– 200 g cukru pudru
– ok. 2 łyżki wody/soku z pomarańczy
przyrządzanie:
Mleko podgrzać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować ciasto równomiernie masłem przy pomocy pędzelka. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym brzegu (dzięki temu zwinięty rulon będzie można łatwiej skleić). Kroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.
Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem pomarańczowym i posmarować.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe