Wegetarianie wreszcie mają swój odpowiednik burgera, a mięsożercy powinni przekonać się do nieco zdrowszej wersji ich ulubionej przekąski. Inaczej, zdrowo, smacznie i ciekawie! Spróbujecie u siebie w domu?
składniki:
Burger z ciecierzycy/2 szt.
- 2 bułki pełnoziarniste do burgerów (przepis tu)
- konfitura z czerwonej cebuli (przepis tu)
- pomidor
- rzodkiewka
- roszponka
- Cieciorexy:
- 200 g odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki
- 40 g płatków kukurydzianych
- jajko
- czosnek
- sól, kolorowy pieprz
- Sos BBQ ze śliwkami:
- 6 śliwek
- łyżka masła/oliwy
- 200 ml passaty pomidorowej
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne (dla lubiących ostre sosy)
- łyżka octu winnego
- łyżka trzcinowego cukru/miodu
- sól, pieprz
przyrządzanie: