Wegetarianie wreszcie mają swój odpowiednik burgera, a mięsożercy powinni przekonać się do nieco zdrowszej wersji ich ulubionej przekąski. Inaczej, zdrowo, smacznie i ciekawie! Spróbujecie u siebie w domu?
składniki:
Burger z ciecierzycy/2 szt.
- 2 bułki pełnoziarniste do burgerów (przepis tu)
- konfitura z czerwonej cebuli (przepis tu)
- pomidor
- rzodkiewka
- roszponka
- Cieciorexy:
- 200 g odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki
- 40 g płatków kukurydzianych
- jajko
- czosnek
- sól, kolorowy pieprz
- Sos BBQ ze śliwkami:
- 6 śliwek
- łyżka masła/oliwy
- 200 ml passaty pomidorowej
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne (dla lubiących ostre sosy)
- łyżka octu winnego
- łyżka trzcinowego cukru/miodu
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekany drobno czosnek, rozbełtane jajko, sól i pieprz. Całość miksujemy na gładką pastę.
W moździerzu kruszymy płatki kukurydziane na “mączkę”. Dodajemy ją do masy na burgery i dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy dwa okrągłe burgery, które lekko spłaszczamy. Kładziemy je na wyłożonej pergaminem blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
W rondelku na rozgrzanym maśle lub oliwie, smażymy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni wrzucamy pokrojone drobno śliwki (bez pestek). Dodajemy również posiekany ząbek czosnku, wszystko mieszamy i smażymy 3 minuty.
Do rondelka wsypujemy przyprawy, wlewamy ocet winny i miód. Podgrzewamy kolejne 3 minuty. Następnie wlewamy passatę pomidorową, zmniejszamy ogień i dusimy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Na koniec sos przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem, aby był gładki. Chłodzimy.
Bułki podgrzewamy chwilę w piekarniku. Na przekrojonym spodzie smarujemy sos i kładziemy roszponkę, na to kładziemy upieczone cieciorexy. Na burgerze wykładamy konfiturę z czerwonej cebuli, plastry rzodkiewki i pomidora. Całość przykrywamy bułką i jemy od razu!