Klasyk wśród domowych wypieków. Rozpływa się w ustach, najlepiej jeść jeszcze gorące... PYCHA!
składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto:
600g mąki
1 szklanka mleka
100g drożdży
5 łyżek cukru
8 łyżek oleju rzepakowego
3 jajka
32g cukru waniliowego
200g powideł
Ok. 400g śliwek – mogą być mrożone
Kruszonka:
100g mąki
50g cukru
50g masła
przyrządzanie:
- 1. Przygotowanie:
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować powidłami, ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka - 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.