Kto z nas nie lubi słodkich drożdżówek? Wypieczone w domu smakują jeszcze lepiej! Oto nasz przepis na domowe drożdżówki z dżemem i lukrem. Bądźcie ostrożni, bo one uzależniają.
składniki:
- 75 g margaryny
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 50 dag mąki pszennej
- dżem
- lukier
przyrządzanie:
1. Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże wymieszać z mąką. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odłożyć w suche miejsce na 1,5 godziny.
2. Rozwałkować na placek. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki.
3. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
4. Wystudzić i polukrować.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















