Kto z nas nie lubi słodkich drożdżówek? Wypieczone w domu smakują jeszcze lepiej! Oto nasz przepis na domowe drożdżówki z dżemem i lukrem. Bądźcie ostrożni, bo one uzależniają.
składniki:
- 75 g margaryny
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 50 dag mąki pszennej
- dżem
- lukier
przyrządzanie:
1. Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże wymieszać z mąką. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odłożyć w suche miejsce na 1,5 godziny.
2. Rozwałkować na placek. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki.
3. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
4. Wystudzić i polukrować.