Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Domowe frytki belgijskie

Czym się różnią frytki belgijskie od normalnych? Tym, że są bardziej chrupiące na zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Przekonajcie się sami!

french-fries-218206_1280

składniki:

  • ziemniaki (około 4 średnie na osobę, oczywiście w zależności kto ile je)
  • sól/cukier
  • olej
  • dodatek (ketchup, majonez)

przyrządzanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy na paseczki.
  • W garnku gotujemy wodę z dwoma łyżeczkami cukru (dzięki temu będą bardziej chrupiące i będą miały złocisty kolor).
  • Do zagotowanej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 3-4 minuty. Ziemniaki nie powinny zrobić się miękkie.
  • Po ugotowaniu przekładamy ziemniaki na papierowy ręcznik i odsączamy je z wody.
  • Olej we frytkownicy (lub w garnku) rozgrzewamy do 160*C i wrzucamy do niego frytki. Gdy wypłyną na powierzchnie przekładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz (jeśli mamy możliwość to lepiej położyć je na papier razem z sitkiem).
  • Rozpoczynamy drugą fazę smażenia. Olej podgrzewamy o 20*C (do temp 190*C). Frytki ponownie przekładamy do oleju,  smażymy do momentu aż uzyskają złocisty kolor (dwufazowe smażenie jest najistotniejszą czynnością, jeśli chcemy, aby frytki były odpowiednio chrupkie).
  • Frytki ponownie wykładamy na ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
  • Solimy dopiero przed podaniem (dzięki temu będą dłużej świeże i chrupiące).
  • Podajemy z dowolnym sosem.

 

Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem