Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Domowe frytki z batatów z dipem blue cheese

Gdy tradycyjne frytki nie cieszą tak jak kiedyś, warto rozglądnąć się za innymi pysznymi alternatywami, które odświeżą typowe domowe przekąski. Najlepszym odpowiednikiem jest batat czyli słodki ziemniak. Pieczone bataty są słodkie, słone, chrupiące i puszyste! A najlepiej smakują z dipem blue cheese, który wymaga tylko trzech składników i 60 sekund przygotowania.

Dlaczego bataty? Oprócz wyjątkowego smaku bataty są źródłem likopenu, są świetnym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B, C, E, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

składniki:
 

  • 3 duże bataty
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

przyrządzanie:

Przyrządzenie batatów:

 

  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w termoobiegu
  • Bataty obieramy i kroimy na frytki
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem
  • Do miski wrzucamy frytki i polewamy je olejem, oraz wsypujemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Całość mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić olej oraz przyprawy
  • Frytki przerzucamy na blachę i wkładamy do piekarnika na około 20 minut – uwaga, w zależności od grubości frytek czas należy odpowiednio wydłużyć lub skrócić. Warto kontrolować ich stan zerkając co jakiś czas do piekarnika, aby się nie spaliły

I gotowe! W zależności od preferencji frytki z batatów można jeść na zimno jak i na ciepło, smacznego!

Przepis na dip blue cheese TUTAJ