Gdy tradycyjne frytki nie cieszą tak jak kiedyś, warto rozglądnąć się za innymi pysznymi alternatywami, które odświeżą typowe domowe przekąski. Najlepszym odpowiednikiem jest batat czyli słodki ziemniak. Pieczone bataty są słodkie, słone, chrupiące i puszyste! A najlepiej smakują z dipem blue cheese, który wymaga tylko trzech składników i 60 sekund przygotowania.
Dlaczego bataty? Oprócz wyjątkowego smaku bataty są źródłem likopenu, są świetnym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B, C, E, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
składniki:
- 3 duże bataty
- olej
- sól
- pieprz
- rozmaryn
przyrządzanie:
Przyrządzenie batatów:
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w termoobiegu
- Bataty obieramy i kroimy na frytki
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem
- Do miski wrzucamy frytki i polewamy je olejem, oraz wsypujemy sól, pieprz i rozmaryn
- Całość mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić olej oraz przyprawy
- Frytki przerzucamy na blachę i wkładamy do piekarnika na około 20 minut – uwaga, w zależności od grubości frytek czas należy odpowiednio wydłużyć lub skrócić. Warto kontrolować ich stan zerkając co jakiś czas do piekarnika, aby się nie spaliły
I gotowe! W zależności od preferencji frytki z batatów można jeść na zimno jak i na ciepło, smacznego!
Przepis na dip blue cheese TUTAJ