Masło orzechowe z prażonych orzeszków, które przygotujemy we własnej kuchni nie może równać się z tym, które znajdziemy na sklepowych pólkach. Jak się okazuje potrzebujemy tylko trzech składników - orzeszków, soli i białej czekolady. Zobacz jak prosto przygotować pyszne i słodkie smarowidło!
składniki:
- orzeszki ziemne (ilość zależy od Ciebie)
- sól
- Biała czekolada (około 3-4 łyżki roztopionej czekolady na szklankę orzechów)
przyrządzanie:
- Obrane orzeszki ziemne upraż na rozgrzanej i suchej patelni. Dodaj szczyptę soli. Orzeszki powinny mieć złoty kolor.
- W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Na szklankę orzechów przypada około 3-4 łyżki płynnej czekolady.
- Wszystko umieść w misce i zmiksuj za pomocą blendera.
- Miksowanie trwa kilkanaście minut. Bądź cierpliwa i czekaj, aż masa będzie gęsta i wilgotna – idealna do smarowania pieczywa. Sprawdź smak masła i w razie konieczności dodaj sól.
ZOBACZ: Gruszki w czerwonym winie