Jak zrobić mleko sojowe w domowym zaciszu? Nie ma nic prostszego! Łapcie przepis i do dzieła! 
 

składniki: 
- pół kilograma ziaren soi
- dowolny słodzik, około 3 łyżki np. miód, syrop klonowy
przyrządzanie:
- Soję wrzuć do większego garnka i zalej zimną wodą, tak aby woda przykryła ziarno. Odstaw na całą noc.
- Następnego dnia wylej wodę, przepłucz dokładnie soję.
- A teraz miksuj partiami na papkę z 2 szklankami wody.
- Gdy całość będzie zmiksowana, przelej wszystko do garnka i gotuj na małym ogniu 20 minut.
- Wystudź całkowicie. Przygotuj gaze lub pieluchę tetrową.
- Odcedź całość wywaru przez gazę i wyciśnij cały płyn.
- Płyn dopraw do smaku dowolnym słodzikiem.
- Mleko gotowe do spożycia.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














