Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Domowe precle – prosty przepis

Domowe precle wymagają nieco pracy, jednak nasz przepis jest prosty i sprawdzony. Warto spędzić chwilę w kuchni aby cieszyć się potem smakiem precelka!

składniki:
 

  • pół kilo mąki
  • pół kostki masła- będziemy je roztapiać
  • około 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • jajko

przyrządzanie:

Masło rozpuścić na patelni, lekko ostudzić.

Wszystkie składniki połączyć i dodawać wody, do momentu aż powstanie gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.

Dać mu chwilę odsapnąć, odstawić na około 2 godzin pod bawełnianą ściereczką.

Teraz ciasto podziel na tyle części, ile chcesz mieć precelków. U nas to było 6 części, powstaną wówczas dosyć grube i większe precle, w sam raz na przegryzkę.

Zagotuj w większym  około 1,5 litra wody z łyżką soli.

Włącz piekarnik na 180 stopni, przygotuj blaszkę do pieczenia.

 Rozwałkuj ciasto.
Teraz zacznij formować precle, jeśli nie wiesz jak poszukać instrukcji w internecie. To bardzo prosta czynność, nie da jej się opisać lepiej będzie gdy zobaczysz zdjęcia.
Na wrzącą wodę wkładamy po 1 preclu na około minutę. Odcedź. Postępuj tak z każdym preclem.
Gdy już wyłowisz ostatniego, posmaruj wszystkie żółtkiem i wsadź do piekarnika.
Precle pieczemy do 15 minut, w 180.