Domowe precle wymagają nieco pracy, jednak nasz przepis jest prosty i sprawdzony. Warto spędzić chwilę w kuchni aby cieszyć się potem smakiem precelka!
składniki:
- pół kilo mąki
- pół kostki masła- będziemy je roztapiać
- około 2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki sody oczyszczonej
- jajko
przyrządzanie:
Masło rozpuścić na patelni, lekko ostudzić.
Wszystkie składniki połączyć i dodawać wody, do momentu aż powstanie gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
Dać mu chwilę odsapnąć, odstawić na około 2 godzin pod bawełnianą ściereczką.
Teraz ciasto podziel na tyle części, ile chcesz mieć precelków. U nas to było 6 części, powstaną wówczas dosyć grube i większe precle, w sam raz na przegryzkę.
Zagotuj w większym około 1,5 litra wody z łyżką soli.
Włącz piekarnik na 180 stopni, przygotuj blaszkę do pieczenia.
Rozwałkuj ciasto.
Teraz zacznij formować precle, jeśli nie wiesz jak poszukać instrukcji w internecie. To bardzo prosta czynność, nie da jej się opisać lepiej będzie gdy zobaczysz zdjęcia.
Na wrzącą wodę wkładamy po 1 preclu na około minutę. Odcedź. Postępuj tak z każdym preclem.
Gdy już wyłowisz ostatniego, posmaruj wszystkie żółtkiem i wsadź do piekarnika.
Precle pieczemy do 15 minut, w 180.