Lubicie tradycyjne polskie ptasie mleczko, które możecie kupić w supermarkecie? Jeżeli tak, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Truskawkowy deser to nic innego jak pianka, która dosłownie rozpływa się w ustach...
składniki:
- Truskawka mrożona 200g
- Cukier puder 150 g
- Żelatyna 15 g
- Lemon 40 g
przyrządzanie:
- Krok 1 Umieść rozmrożone truskawki, przewiń zapisać sok. Przygotuj cukru pudru, żelatyny, cytryna.
- Krok 2 truskawki z blendera sok bicz na puree.
- Krok 3 Dodaj żelatynę. Pozostawić masy 5-10 minut obrzęku żelatyna.
- Krok 4 Dodaj cukier puder, sok z połowy cytryny i trochę ciepła w środkach masowego średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie gotować! Mieszanina powinna być gładka.
- Krok 5 Daj trochę chłodny, i pokonać z mieszadłem z dużą prędkością. Pokonać przez około 5 minut, aż masa zwiększy swoją objętość i nie rozjaśnia.
- Krok 6 Następnie wlać do formy, ułożonego pergaminem i umieścić na kilka godzin w lodówce.
- Krok 7 Ostrożnie wyjąć z formy.
- Krok 8 Wyjmij papier i pokroić na kawałki.