Słodkie ptysie to dla wielu osób również chwila pysznego zapomnienia. W sam raz do popołudniowej kawy w rodzinnym gronie. Słodka rozkosz dla podniebienia.
składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- ½ l śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
przyrządzanie:
- W garnuszku gotujemy wodę z masłem lub margaryną.
- Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, cały czas energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
- Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i nie przywiera do ścianek garnka.
- Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami do momentu aż masa będzie gładka.
- Całość przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na wysmarowaną masłem blachę wyciskamy okrągłe porcje ciasta, pamiętamy by zachować odpowiednio duży odstęp, bo ciasto mocno rośnie.
- Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu i wystygnięciu kroimy ciastka wzdłuż.
- Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy.
- Masą nadziewamy nasze ptysie.
- Krem można urozmaicić dodając do niego również owoce.