Domowy przepis na popularne ciastka zwane ptysiami! Sprawdź, jak robiły je nasze babcie! Tradycyjna receptura! Wypełnij ptysie ulubioną masą!

składniki:
- 250 g mąki tortowej, przesianej dwa razy przez sito
- szklanka wody,
- 100 g masła,
- 9 jajek,
- szczypta soli,
- opakowanie serka mascarpone,
- niepełna szklanka śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
przyrządzanie:
Gotujemy wodę z masłem, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy.
Dodajemy kolejno po jednym jajku.
Całość mieszamy łyżką, a garnek ma być cały ten czas na malutkim ogniu.
Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego (do kupienia w każdym markecie)
Wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Czas na krem śmietankowy: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie mascarpone. Miksujemy do połączenia.
Połówki ptysiów przekładamy kremem i składamy je.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














