Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Domowe ptysie z kremem śmietankowym- najprostszy przepis

Domowy przepis na popularne ciastka zwane ptysiami! Sprawdź, jak robiły je nasze babcie! Tradycyjna receptura! Wypełnij ptysie ulubioną masą!   

składniki:

  • 250 g mąki tortowej, przesianej dwa razy przez sito
  • szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 9 jajek,
  • szczypta soli,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • niepełna szklanka śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

przyrządzanie:

Gotujemy wodę z masłem, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy.

Dodajemy kolejno po jednym jajku.

Całość mieszamy łyżką, a garnek ma być cały ten czas na malutkim ogniu.

Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia.

Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego (do kupienia w każdym markecie)

Wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Czas na krem śmietankowy: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie mascarpone. Miksujemy do połączenia.

Połówki ptysiów przekładamy kremem i składamy je.

 

ZOBACZ TEŻ: Tiramisu z truskawkami