Domowy przepis na popularne ciastka zwane ptysiami! Sprawdź, jak robiły je nasze babcie! Tradycyjna receptura! Wypełnij ptysie ulubioną masą!
składniki:
- 250 g mąki tortowej, przesianej dwa razy przez sito
- szklanka wody,
- 100 g masła,
- 9 jajek,
- szczypta soli,
- opakowanie serka mascarpone,
- niepełna szklanka śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
przyrządzanie:
Gotujemy wodę z masłem, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy.
Dodajemy kolejno po jednym jajku.
Całość mieszamy łyżką, a garnek ma być cały ten czas na malutkim ogniu.
Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego (do kupienia w każdym markecie)
Wyciskamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Czas na krem śmietankowy: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie mascarpone. Miksujemy do połączenia.
Połówki ptysiów przekładamy kremem i składamy je.