Uwielbiacie rafaello tak, jak i my? Najwyższy czas zrobić je w domowym zaciszu. Smakują jeszcze lepiej i nie zrujnują naszego portfela!
składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50g masła
- 25g cukru pudru
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych do masy
- ok. 20 obranych migdałów
- oraz
- około 1/2 szkl. wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
przyrządzanie:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to mikserem. Do powstałej masy dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec wsypujemy do masy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Masę wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Ze stężałej masy formujmy małe kuleczki, umieszczając w środku każdej po jednym migdale. Obtaczamy je dokładnie w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kulki rafaello musimy jeszcze raz schłodzić w lodówce przez około 2 godz.