Super proste i pyszne, domowe trufle z alkoholem. Taki deser zaskoczy domowników ( tych dorosłych ), bo jest niezwykle wyrafinowany. Jeśli lubicie drobne słodkości - ta jest warta grzechu!
składniki:
- 25 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 czubata łyżki miodu
- 1 łyżka whisky
- szczypta gruboziarnistej soli
- kakao naturalne
- wiórki kokosowe
przyrządzanie:
W garnuszku podgrzej śmietanę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z gazu, dodaj miód, masło, whisky i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Schowaj masę do zastygnięcia do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stwardniej formuj z niej kuleczki i obtaczaj w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Uwaga: zastygnięta czekolada bardzo szybko roztapia się w dłoniach dlatego warto je schładzać w zimnej wodzie, osuszać i szybko formować kuleczki. A jeszcze lepiej jak mamy łyżeczkę do wycinania kulek z arbuza lub melona.