Wiemy, że za oknem plucha i zawierucha. Jednak na lody bananowe, najprostsze pod słońcem zawsze znajdzie się chętny! Po pysznym obiadku, gałka takich lodów jest prawdziwym rarytasem!
składniki:
- 4 duże banany
- 700 ml kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
przyrządzanie:
- Banany i sok z cytryny i zmiksować na gładką masę, najlepiej w blenderze
- Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder, a następnie masę bananową
- Całość zmiksować na gładko
- Przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć lody i zmiksować mikserem.
- Czynność powtarzać co 1 godzinę przez 3 kolejne godziny
- Posypać czekoladowa posypką, nabierać ciepłą gałkownicą