Przygotowując kolejne śniadanie zastąp zwykłe pieczywo domowym biszkoptem. Wystarczy posmarować go masłem lub dżemem, by słodko zacząć dzień.
składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Żółtka oddzielić od białek, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia.
- Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier i cukier wanilinowy.
- Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtka.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę i ostrożnie mieszać łyżką.
- Na koniec wlać wystudzone masło i ostrożnie mieszać aż do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wylać do formy.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














