Sezon na jagody trwa w najlepsze. Dlatego serwujemy przepis na domowy budyń jagodowy. Jest przepyszny i bez zbędnej, sklepowej chemii!
składniki:
- 2 szklanki mleka 2,5%
- 2 żółtka
- niepełna szklanka puree z borówek (zmiksuj 3 duże garście borówek blenderem)
- 1 łyżka masła
- spora garść borówek do dekoracji
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- orzechy do ozdoby jeśli lubisz
- 2 łyżki cukru
przyrządzanie:
- Z jagód zrób puree
- Żółtka, pół szklanki mleka oraz mąkę ziemniaczaną i puree jagodowe potraktuj blenderem na gładki mus
- Do rondelka wlej pozostałą część mleka, dodaj cukier i zagotuj
- Następnie do wrzącego mleka z cukrem dodaj zmiksowane jagody, mleko, mąkę
- Ciągle gotuj i mieszaj
- Budyń doprowadź do wrzenia i wyłącz po 30 sekundach
- Dekoruj jagodami, orzechami i czym dusza zapragnie!