Wiecie o tym, że przyrządzenie domowego budyniu waniliowego jest banalnie proste? Zrobiony samodzielnie smakuje wyśmienicie i daje dużo satysfakcji. My proponujemy zaserwować go z pysznym musem malinowym!
składniki:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g masła
- 1 laska wanilii
- 200 g malin
- 2 łyżeczki cukru
przyrządzanie:
Do rondelka wlać połowę mleka. Dodać masło, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wyłuskać ziarenka, dodać do rondelka, wrzucić też laskę wanilii. Zagotować. Laskę wanilii wyjąć.
Pozostałą część mleka wymieszać trzepaczką z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje.
Do rondelka włożyć maliny z cukrem. Gotować parę minut, aż maliny się rozpadną.
Do szklanki nakładamy budyń i polewamy musem.
Pycha!